Az EC-Lab®  a BioLogic által kifejlesztett szoftvercsomag az elektrokémiai mérések tervezésére, elvégzésére, az adatok feldolgozására és grafikai megjeleniítésére, a folyamatok modellezésére. A több mint 15 éves fejlesztés, modernizálás a technikák és jellemzők folyamatos fejlesztése révén az EC-Lab® szoftver a potenciosztátokat vezérlő szoftverek referenciapontjává vált és ezt még minden felhasználónk elismerte!
Az EC-Lab® egy közös platform az összes Bio-Logic potenciosztosztát / galvanostat vezérlésére, függetlenül attól, hogy az egycsatornás vagy a többcsatornás rendszereket alkalmazunk. Az EC-Lab® szoftver egy multi-eszköz szoftver, amely képes több potenciosztátot vezérelni egyetlen interfészen keresztül.

Sokoldalú kezelőfelület

Az EC-Lab® lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy személyre szabott profilt adjon meg, amely megőrzi a képernyőn megjelenített ábrák és az eszközsávok kedvenc beállításait. A szoftver lehetővé teszi a távoli hozzáférést egy eszközhöz hálózaton keresztül. Ha többcsatornás rendszert használ, az egység több csatornája szinkronizálható, csoportosítható. A felhasználó akár 100 új, egyedi módszert is létrehozhat, az így kapott kísérleti sorozatok “Egyéni alkalmazásként” menthető az egyszerű újrafelhasználás érdekében.

Egyszerű kísérlet előkészítés

Az EC-Lab® szoftver több mint 80 előreprogramozott elektrokémiai technikát tartalmaz. Ezek a technikák a voltammetria, az EIS, a korrózió és az energiaforrás-fejlesztés alkalmazási területeit kezelik.

A kísérletek beállítása technikai menüvel végezhető el, vagy a paraméter értékek táblázatos beírásával.

A kísérleti paraméterek nagy része módosítható “kísérlet közben” a kísérlet során, a változások a nyers adatfájlba kerülnek.

A szoftver interfész megjelenése alkalmas arra, hogy a felhasználó számára a legjobb munkakörnyezetet hozzon létre.

Amikor a kísérlet egy bizonyos szintjét elérjük, egy e-mailben elküldhetjük eredményinket magunknak vagy partnereinknek.

 

Eredmények feldolgozása. Analízis

Az EC-Lab® szoftver több mint 80 előreprogramozott elektrokémiai technikát képes kivitelezni, de nem csak mérési módszereket biztosítja, hanem a legmodernebb adatfeldolgozást is mellékeli hozzá.

Ezek a technikák a voltammetria és klasszikus elektrokémia módszertanát, az EIS, a korrózió és az energiaforrás-fejlesztés alkalmazási területeit kezelik.

Még a kezdő kutatóknak is egyszerű magas szintű eredményeket produkálni ilyen technikai segítséggel.

A mellékelt grafikonon láthatók, milyen egyszerűen lehet átlépni különböző adatok feldolgozásához szükséges ablakok között.

A szoftver segít maximálisan feldolgozni a mérési adatokat a legmodernebb illesztési programok segítségével. Az így kapott adatokat össze lehet vetni a mért adatokkal a grafikonokon, és ehhez nem kell csak néhány kattintás.

EC-Lab® grafikai lehetőségei: az elemzés kiterjedt skálája

    Kijelző…
Az EC-Lab® grafikai csomagja tartalmaz egy hatékony 3-dimenziós görbe funkciót (3D) és egy olyan eszközt, amely egyedi grafikon sablonokat hoz létre. A fejlett “folyamat” funkció használatával a felhasználó új változókat hozhat létre minden egyes tengelyhez. Ez lehetővé teszi a matematikai függvények végrehajtását bármely tengelyen ábrázolt adatokon (x, y1 és y2).
… illesztés…
Professzionális elektroanalitikai elemzés eszközei (pl. Csúcskeresés / magasság, konvekciós hullám, integrál, Tafel fit, Rp meghatározás) állnak rendelkezésre az EC-Lab® -ban. Ezek az elemzések magukban foglalják a klasszikus illesztési módszereket (lineáris, polinom, több exponenciális) és algoritmusokat. Az összes elemzési eredmény külön fájlban tárolódik.

A Z Fit az EC-Lab®  EIS modellezési csomagja, az impedancia mérési eredményeinek modellezéséhez a helyettesítő áramkörökkel történő leírás módszertanát alkalmazza. Több mint 150 standard áramkört és két minimalizálási algoritmust alkalmaznak az impedancia-grafikonok leírásához. A felhasználó meghatározhatja és felépítheti saját helyettesítő modelljét, 13 helyettesítő elem felhasználásával (R, C, L, Q, W, G, Wd, M, Ga, Gb, La, Ma, Mq).

… és szimuláció

Számos eszköz áll rendelkezésre a CV görbe, a Tafel grafikonok vagy az EIS adatok szimulálására. Ez a lehetőség sokat segít a folyamatok megértésében, az irodalmi adatok modellezésében és összehasonlításában a saját mérési eredményeinkkel, és lényegében egy komoly képzési módszer.

A CV Sim lehetővé teszi a felhasználó számára különböző mechanizmusok ellenőrzését teoretikus számításokkal, grafikonok felépítésével, például egy (E) vagy több (akár EEEEE) elektronátvitelre vonatkozó adatok létrehozását, adatok kiszámítását, grafikonok megépítését. Az elektronátvitel reakció kapcsolható vegyi reakcióval és EC mechanizmus is szimulálható.

Kísérlet és biztonsági korlátok
Számos kísérletkorlátozó paraméter áll rendelkezésre a kísérleti folyamat szabályozására és / vagy az elektrokémiai cellák védelmére. Ezeket a határértékeket beállíthatja a sorozatban vagy az egyes technikákban végzett összes kísérlet esetében. A kísérletet úgy is beállíthatjuk, hogy egy külső eszközön, például egy hőmérséklet-érzékelőn keresztül érkező határértéknél megszűnjön vagy átugorjon a következő sorozatra.

Kompatibilitás
Az EC-Lab® kompatibilis a Windows XP © (SP3), a 7, a 8 (32 vagy 64 bites), a 10 (32 vagy 64 bit).