VMP3

16 csatorna – színvonalas többcsatornás elektrokémiai munkaállomás

Magában foglalja az alacsony áram mérést, az impedanciát és a nagy áramkapacitást a plug-in modulok révén.

A VMP3 kutatási fokozatú, többcsatornás potenciosztát lényegében egy moduláris ház körül épül, amelybe beszerelhető, akár 16 független csatorna.

A VMP3 kiegészítők segítségével képes, alacsony áram mérésére, mérheti az impedanciát és a nagy áramerősséget is plug-in modulokon keresztül.

Minden, a VMP3-ba beépített potenciosztáthoz csatlakoztatható külső erősáramú erősítő, így ideális az akkumulátorok kutatásához és teszteléséhez is.

Az összes többcsatornás potenciosztát / galvanosztát több felhasználói rendszerre épül, amely lehetővé teszi több számítógép egyidejű csatlakoztatását az egységhez egy LAN hálózaton keresztül és így több munkatárs is dolgozhat egy munkaállomáson párhuzamosan.

 

Részletek

Műszaki paraméterek

Felhasználási területek

PÉLDA a VMP-3 felhasználására

Az akkumulátor modulokat vagy -csomagokat szigorúan megvizsgálják, különös tekintettel a csomagban lévő egyes elemek viselkedésére, illetve a nagy teljesítményű elektromos alkalmazásokat is, mint például az elektromos járművek és a hibrid gépjárművek.

Erre a feladatra Bio-Logic teljeskörű megoldást kínál. Ebben az felhasználási leírásban a csomag és az eszközök csatlakoztatása és a szoftver beállításai kerülnek ismertetésre. A ciklus adatait röviden tárgyaljuk.

A HARDVER MÉRÉSE

Az ilyen kísérletek elvégzéséhez a következő eszközökre és opciókra van szükség (2. ábra):

  • VMP3. Ez az eszköz kezeli a vezérlést és az adatok rögzítését egyidejűleg.
  • Booster (itt egy FlexP 0160 boostert használunk). Csatlakoztatva van egy potenciosztát / galvanosztát csatornához a VMP3-on. Ez szabályozza a csomag erősségét(power).
  • SAM-50 (Sense adapter modul). További csatornákhoz van csatlakoztatva. Az egyes elemeket sorosan mérik meg a csomagon belül. Egy SAM-50 öt csatornához csatlakozik, és akár 10 elemet képes kezelni. Legfeljebb 3 SAM-50 csatlakoztatható egymáshoz, hogy akár további 30 V feszültséget mérjen. Ez az opció csak a VMP3-val kompatibilis.

EC-LAB® BEÁLLÍTÁSOK

Az elemnek a csomaggal történő mérését az EC-Lab® szoftverrel kell aktiválni. Ez az úgynevezett „stack” mód. Ez a „Edit” menüben érhető el, válassza a „Group/Synch-/Stack/Bipot” funkciót.

A 3. ábrán látható ablak jön elő. Ennek a csomagnak az esetében 10 csatornát mérünk, és a SAM-50-et csatlakoztatjuk a VMP3 2-6 csatornájához. Jelölje be a felugró ablakban a 2–6 jelölőnégyzeteket, a 3. ábra szerint. Az 1. csatorna csatlakozik a FlexP 0160-hoz, ez a „Stack master” (3. ábra).

A ciklus végbemegy a csomag maximális üzemmódján, azaz 30 A-nál (a csomag specifikációit a II.3. Pont tartalmazza), ModuloBat (MB) technikával (4. ábra) 42,5 V és 37,0 V feszültség között, mindegyik ciklust egy EIS mérés követi galvanosztatikus módban. (GEIS, 5. ábra) [4].

A Galvano EIS-t 5 A -nél hajtják végre 10 kHz és 100 mHz között.

AZ AKKUMULÁTOR CSOMAG

A tesztelés alatt álló akkumulátor egység LFP cellák (K226650E01) alapján készült. Ez egy 12S10P (120 cella) konfiguráció (6. ábra).
A specifikációk a következők:
• Kapacitás: 32 A
• Maximális töltés / kisülés: 30 A
• Névleges feszültség: 38,4 V
• Maximális feszültség: 43,8 V
• Min. Feszültség: 32,0 V

AZ AKKUMULÁTOR CSATLAKOZTATÁSA

A FlexP 0160 két elektróda konfigurációs módban van csatlakoztatva az akkumulátorhoz, azaz a piros vezeték a pozitív oldalra és a kék vezeték a negatív oldalra (7. ábra).
A SAM-50 közvetlenül csatlakozik az E1 elemhez, az E2 az En elemhez (7. ábra). A következő séma látható az EC- Lab®-ban, hogy segítse az ügyfelet a SAM-50 megfelelő csatlakoztatásában (7. ábra) és a 16. alkalmazási leírásban [1].

MEGJEGYZÉS: A FlexP 0160 tartalmaz egy K típusú hőelemet, amely kezeli a hőmérsékletet. Ezt az opciót automatikusan beállítja az EC-Lab® (10. ábra).

ADATOK KIÉRTÉKELÉSE

A végeredmények a  teljes csomagból („stack elnevezésű)” és az egyes elemekből származó adatok (számozott elemek) automatikusan megjelennek az EC-Lab®-ban. Például, az EStack az egész csomag feszültsége, míg E1 az 1. elem feszültsége.

A ciklus adatok (11. ábra) kissé eltérnek, de az EIS adatok különbsége sokkal jelentősebb (12. ábra), különösen a 4. elemnél.

Ez a széles frekvencia lehetővé teszi a csomag és az egyes elemek (1 Hz alatti) belső ellenállásának (1 kHz feletti) és diffúziós folyamatának jellemzését.

A kapott adatokat bármely, az EC-Lab®-ban rendelkezésre álló elemző és feldolgozó eszközzel elemezhetjük, például a Z Fit –el EIS adatok illesztésére.

Egyszerűen ki lehet választani csak azokat az elemeket, amelyek minket érdekelnek, ha rákattintunk a „File Selection” ablakban elérhető „Stack” gombra.

REFERENCES

1) Application Note #16 “Simultaneous Impedance measurements on each element of a running cell stack.”

2) G. L. Plett, Advanced Materials and Methods for Lithium-Ion Batteries (2007).

3) G. L. Plett, Journal of Power Sources 134 (2004) 252.

4) Application Note #49 “EIS measurements: Potentio (PEIS) vs. Galvano (GEIS) mode, that is the question!”

EC-Lab® Vezérlő szoftver

Átfogó és erőteljes szoftvercsomag

Az EC-Lab®  a BioLogic által kifejlesztett szoftvercsomag az elektrokémiai mérések tervezésére, elvégzésére, az adatok feldolgozására és grafikai megjeleniítésére, a folyamatok modellezésére.

A több mint 15 éves fejlesztés, modernizálás a technikák és jellemzők folyamatos fejlesztése révén az EC-Lab® szoftver a potenciosztátokat vezérlő szoftverek referenciapontjává vált és ezt még minden felhasználónk elismerte!

Az EC-Lab® egy közös platform az összes Bio-Logic potenciosztosztát / galvanostat vezérlésére, függetlenül attól, hogy az egycsatornás vagy a többcsatornás rendszereket alkalmazunk. Az EC-Lab® szoftver egy multi-eszköz szoftver, amely képes több potenciosztátot vezérelni egyetlen interfészen keresztül.

Eredmények feldolgozása:

Az EC-Lab® szoftver több mint 80 előreprogramozott elektrokémiai technikát képes kivitelezni, de nem csak mérési módszereket biztosítja, hanem a legmodernebb adatfeldolgozást is mellékeli hozzá.

Külső eszköz csatlakoztatása

Az EC-Lab® fejlett külső eszköz konfigurációs menüvel rendelkezik, amely úgy konfigurálható, hogy külön eszközről, például QCM-ről, RRDE-ről vagy termosztatikus kamráról adatokat tároljon és rögzítsen. A kísérletek alatt a potenciosztát vezérli a külső egységet is, így az szinkronizálva van a műszerrel.

SAM-50

60 V -ig

csatlakoztasson akár 3 SAM-50-et 30 V további feszültség eléréséhez.

A SAM-50 lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár 60 V kezelt feszültséget érjen el.

A VMP3 5 csatornáján 10 elem mérését tudja kezelni. 3 SAM-50 csatlakoztatható egymáshoz akár 30 V további feszültség eléréséhez

Az EC-Lab stack üzemmmódja lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy sorozatonként mérje az akkumulátor / üzemanyag-cellát. Ezt a folyamatot a következő felhasználási leírás ismerteti: AN#59 – A full solution to address battery modules/packs.

Low Current (LC)

Alacsony áram (LC) kiegészítő egység érhető el a Bio-Logic Essential csatornáihoz

Csökkenti az alapáramot 10 μA-tól 1 nA-ig

LC kiegészítő egység áll rendelkezésre a Bio-Logic Essential tartományú műszerek minden csatornájához. Ez a modul az alapáramot 10 μA-ról 1 nA-ra csökkenti, tehát az alacsony áram opció felbontása 80 fA az 1 nA teljes skálán.

Az LC kiegészítő egység egy további panelből áll, amely egy cellához közel elhelyezkedő nagyon érzékeny beépített elektorméter kábellel van felszerelve. Ez az egység a potenciosztát / galvanosztatát alaplapjának egy kimenetét használja.

Ez az egység nem kompatibilis az áram booster opciójával.

Booster a VMP3 műszerekhez.

Biztosítson több energiát alkalmazásához nagy áramfokozóval.

Mindegyik moduláris többpotencosztátos egységet és az SP-150-et külön áram-erősítő egységhez lehet csatlakoztatni.

Ezeknek a moduláris booster egységeknek lehetnek különféle belső erősítő moduljai (2, 5, 10 vagy 20 A).

A szokásos booster házban 8 elérhető erősítő kimenet található maximum 20 A-ig. Minden erősítő csatorna egyetlen potenciosztát csatornához van csatlakoztatva.

Kapható még  80 A vagy 100 A erősítő egység.

4 A erősítő készlet közvetlenül beilleszthető a VSP házba.

Több mint 1,000 Laborban Világszerte

Válassza ön is a Holnap elektrokémiai berendezéseit.