BCS-815 moduláris akkumulátor tesztállomás

Ultra-precíziós akkumulátor tesztállomás BCS-800 sorozat

Nagyteljesítményű, rugalmas, rendkívül pontos akkumulátor tesztállomás EIS-képességgel.

A BCS-800 sorozat egy moduláris akkumulátortesztelő rendszer, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen az akkumulátorok minden felhasználási területének, a K + F-től a kísérleti gyártásig, a termelés teszteléstől a minőség-ellenőrzésig. Három alaptermékből (BCS-805, 810 és 815) összeállítva ezek a fejlett akkumulátor-tesztállomások 8 független csatornát kínálnak, maximális áramuk csatornaként ± 150 mA, ± 1,5 A és ± 15A.

Részletek

Műszaki paraméterek

A BCS-815, az akkumulátor tesztállomások családjának igavonó lova, amelynek csatornánkénti maximális árama ± 15 A.

Ideális nagy teljesítményű tesztekhez, és lehetőséget kínál a csatornák párhuzamos csatlakoztatására, hogy elérjék a ± 30, ± 60 vagy akár ± 120 A –t.

815 sorozat
Csatornák modulonként 8
Feszültség
Feszültségtartomány 0 V -tól 9 V-ig
Vezérlési felbontás 150 µV
Mérési felbontás 40 µV (18 bit)
Pontosság <±0.01% értékből ±0.3 mV
Reagálási sebesség 3 kV/s
Áram
Max (folyamatos) csatornánként ±15 A;
±30 A, ±60 A vagy ±120 A, párhuzamos csatornákkal
Tartományok 5 tartomány:10 A-tól  1 ma -ig
Vezérlés felbontása  80 nA -ig
Mérési felbontás  20 nA (18 bit)- ig
Pontosság < 0.05% érték FSR ±0.015% -a
< 0.1% érték FSR ±0.015% -a  (1 A tartomány)
< 0.3% érték FSR  ±0.04% -a (10 A tartomány)
EIS
Beépített Opcionális minden modulon (8 csatornán multiplexelve)
Hatótávolság 10 kHz – 10 mHz
Mérés
Beállási idő 2 ms
Időalap 2 ms
Analóg be 1 (18 bit) minden modulon
Analóg ki 1 (16 bit) minden modulon
Cella kapcsolat 4 pontos vezeték
Általános jellemzők
Magasság
Súly
Energiafogyasztás
4U
23 kg
1700 W

Felhasználási területek

A BCS-815 akkumulátorok ciklikus tesztelésére fejlesztett moduláris rendszer, amely az ipari akkumulátor tesztelési folyamatokban és a fejlesztési projektekben alkalmazhatóak.

Miért kell tesztelni az akkumulátorokat?

Ahhoz hogy az akkumulátorokról megtudjuk állapítani az állapotukat, a lehetőségeiket, meg kell mérni egy sor paramétert, vagyis tesztelni kell őket.

A felhasználóknak tudni kell maximálisan mindent az akkumulátorról,

 • milyen állapotban van az akkumulátor – vagyis a töltöttségi állapotát (SOC);
 • milyen öreg, mennyire elhasznált az akkumulátor, vagyis az egészségi állapotát (SOH);
 • az akkumulátor reálisan várható kapacítását (BC);
 • milyen cellafeszültségig szabad tölteni és kisütni az adott akkumulátort, hogy maximális legyen az élettartama;
 • hogyan viselkedik az akkumulátor munka közben (urban profile), igazi terhelési és töltési ingadozásokkor;
 • az akkumulátor modulba beépített akkumulátorok közül, melyik a leggyengébb.

Li-ion akkumulátorok tesztelése során a mért paramétereknek nagyon pontosnak és megbízhatónak kell lenniük!

A teszt feltételeinek, lehetőség szerint, nagyon közel kell állni az akkumulátor alkalmazásának gyakorlati feltételeihez, mert csak az ilyen teszt eredményei vihetők át a gyakorlatba.

Kinek és miért fontos az akkumulátor tesztelése?

Különböző tesztelési módszereket szoktak alkalmazni az akkumulátor és modulok gyártói a végtermék ellenőrzésére és más módszereket a felhasználók, vagyis olyan vállalatok, akik csak beépítik a gépeikbe az akkumulátorokat.

Az akkumulátor gyártók óriási összegeket fektetnek a tesztelési részlegük felszerelésébe. A gyártóknak szinte mindent mérnek, ami mérhető. Viszont a gyártóknál általában nagyon profi szakemberek vannak, akik a legmodernebb módszereket alkalmazzák.

A felhasználók nagy csoportját képezik az elektromos műszergyártók, akik beépítik a saját műszereikbe az akkumulátorokat, vagy akkumulátor modulokat készítenek a megvásárolt akkumulátorokból. Számukra nagyon fontosak a professzionális tesztek, mert a rossz tápegység rontja a műszer, eszköz minőségét.

Vannak feladatok, amelyekhez nagyon fontos, hogy az akkumulátorok paraméterei egyformák legyenek. Például, ha az akkumulátorokból a felhasználó modulokat készít, amelyekben több akkumulátor van sorban és/vagy párhuzamosan kötve, akkor a leggyengébb láncszem, vagyis a leggyengébb akkumulátor fogja visszatartani a modul paramétereit. Ilyen esetekben, minden akkumulátort gyorsteszt alá kell vetni és kiválogatni a nagyobb csoportból, a hasonló paraméterekkel bírókat, hogy egyforma paraméterekkel kerüljenek egy modulba.

Az iparban alkalmazott akkumulátorok terhelése lehet különböző.

Ha az akkumulátor készenléti üzemmódban (stand-by) működik, akkor fontos egyszerűen meghatározni a töltöttségi állapotát (SOC), és ha szükséges utántölteni, mert csak így biztosított a problémamentes működés éles helyzetben. Főleg olyan esetekben fontos ez, amikor az akkumulátort nem lehet folyamatos feltöltött állapotban tartani.

A ciklikus üzemmódban használt akkumulátoroknál folyamatos a töltés-kisütés állapotok változása, és legtöbb esetben ez is nem egyenletesen van elosztva, hanem egy úgynevezett átlag felhasználási ritmusban – másképpen urbán profilban. Ez érvényes az anyagmozgatást biztosító gépek akkumulátoraira, takarítógépek, kézi szerszámok és más eszközökre.

BT-Lab®: Átfogó és erőteljes, testreszabható akkumulátor-tesztelő szoftver

A BT-Lab® vezérlőszoftverünket minden BCS-sorozatú berendezéshez adjuk, további plusz költségek nélkül. A műszereket a számítógép BT-Lab® szoftveréhez Ethernet kapcsolaton keresztül csatlakoztatják, lehetővé téve egyszerre több felhasználó közötti vagy akár a multilokális hálózati kapcsolatot. Ez a szoftver nem csupán az eszközököt vezérli, hanem a kísérlet minden aspektusát kezeli kezdetétől a végéig , ideértve a vezérlést, az emelt szintű analizálást és az adatok exportálását (egyéb más fontos funkciók mellett).

Biztosítja például, hogy az összes fő akkumulátor paraméter (kapacitás, energia, erő, Rapp stb.) automatikusan feldolgozásra kerüljön, és valós időben on-line módon jelenjen meg. További információért látogasson el a BT-Lab® szoftver oldalára, amely ide kattintva elérhető.

A fejlesztés alatt álló celláktól a kereskedelmi cellák minőség-ellenőrzési teszteléséig a BT-Lab® széleskörű felhasználhatóságot tesz lehetővé  az alkalmazások számára, ideértve (de nem korlátozva ezekre):

 • Akkumulátor és a szuperkondenzátor tesztelés
 • Alkalmas HPC-hez (nagy pontosságú coulometry) (RMSE <10 ppm)
 • DQ / dV növekvő kapacitásmérésekre
 • EIS (elektrokémiai impedancia spektroszkópia)
 • Életciklus
 • PITT / Gitt
 • Kapacitáscsúszás
 • Felhasználói profil
 • Öregedés
 • Újrafelhasználás (second life)

BT-Lab szoftver: Az akkumulátor tesztelésére létrehozott kiszolgáló felület (interfész)

A BT-Lab® szoftver nagyszerű felhasználhatóságot és rugalmasságot kínál az akkumulátor teszteléshez.

A nagyteljesítményű „ModuloBat” módszer 11 vezérlési módot kínál az egyedi szekvenciák könnyű programozásához, mindemellett a felülete egyedi és egyszerű, egyszerre képes megjeleníteni a kísérleti paramétereket és az egyes kiválasztott csatornák megfelelő grafikonját.

MB – ModuloBat – Egy helyen minden fontos akkumulátor tesztmódszer

A BioLogic tesztállomásokon futó BT-LAB szoftverben van egy külön blokk, amelyben össze van gyűjtve a leggyakrabban használt tesztprogramok – ez a ModuloBat csomag.

A Modulo Bat csomag , lényegében a leggyakrabban alkalmazott teszt módszereit tartalmazza egy helyen. Ezek az alábbiak:

 • CC – Constant Current – Fix áramerősség.
 • CV – Constant Voltage – Fix cellafeszültség.
 • CR – Constant Resistance – Fix ellenállás.
 • CP – Constant Power – Állandó teljesítmény.
 • VS – Voltage Scan – Feszültség szkennelés.
 • CI – Current Interrupt – Áram megszakítás.
 • Rest – Pihenő mód.
 • Loop – Hurok.
 • PEIS – Potentio Electrochemical Impedance Spectroscopy – Potenciasztatikus Elektrokémiai Impedancia Spektroszkópia.
 • GEIS- Galvano Electrochemical Impedance Spectroscopy- Galvanosztatikus Elektrokémiai Impedancia Spektroszkópia.
 • TI – Trigger in.
 • TO- Trigger out.
 • Több mint 100 különböző tesztelési beállítás

EIS képesség

A ModuloBat módszer magában foglalja az elektrokémiai impedancia spektroszkópia (EIS) mérésének képességét minden csatornán 10–10 kHz frekvenciatartományban, mind potenciosztatikus, mind galvanosztatikus módban.

Kísérlet és biztonsági határok

 A ModuloBat minden szekvenciájában legfeljebb három mérhető kísérleti határérték választható ki: például az idő, az áramfeszültség, a hőmérséklet vagy ennek az értéknek a variációja alapján. A határérték elérésekor különféle választható lépéseket lehet végrehajtani, például „leállíthatjuk” a kísérletet vagy „az N szekvenciára lépünk”. Ezenkívül minden csatornán biztonsági határértékeket adhatunk meg a csatorna leállításához, ha valami nem megfelelően működik kísérlet során.

Átfogó grafikai csomag

A BT-Lab grafikai csomagja a szoftverbe, ágyazott és hatékony eszközöket tartalmaz grafikonsablonok létrehozására és az adatok elemzésére. Ez a csomag egyedülálló nyomkövetési szűrési lehetőséget kínál csatornánként. Ennek eredményeként egy multigráfos ablak jelenik meg, amely akár 64 grafikon megjelenítésére képes egyetlen ablakon belül. Ezekkel a fejlett grafikai tulajdonságokkal a felhasználó minden tengelyhez(axis) hozzáadhat és testreszabhat új változókat. Hatékony elemző eszközök is elérhetőek a BT Lab®-ban (mint például az integrált, kör vagy lineáris illesztés).

Technikai tulajdonságok

 • Voltammetrikus technikák: OCV, CV, CVA, CA, CP,
 • Impedancia spektroszkópia: GEIS, PEIS
 • Moduláris technikaépítő: Potentio / Galvano, Hurok, Be- és kikapcsolás, Várakoztatás, külső eszköz vezérlése, küldjön egy e-mailt, nyisson meg egy külső alkalmazást.
 • Ohmikus esés (IR) meghatározása: MIR, ZIR, áramszünet
 • Elemek: GCPL (1–7), PCGA, kapacitásmeghatározás (BCD), CLD, CPW, APGC, városi ciklus szimuláció(Urban cycle simulation), ModuloBat
 • Szuperkondenzátorok: CV, állandó feszültség, állandó áram, áram szkennelés
 • Fotoelektromos / üzemanyagcellák: I-V karakterizálás, CLD, CPW

Külső kisegítő eszközök

Hengeres akkumulátor tartók

BH-1i

Univerzális akkumulátor tartók

A BH-1i akkumulátor tartó moduláris kiegészítő elem akkumulátor teszt állomásokhoz, sokféle típusú akkumulátorral kompatibilis (coin cellák, 18650 és 26650 cellák), akár 4 akkumulátor tesztelhető egyidejűleg, maximális  15 A / csatornánként.

A BH-1i egy négycsatornás akkumulátor tartó. A tartónak 2 mm-es csatlakozói vannak, amelyek lehetővé teszik a könnyű csatlakoztatást a Bio-Logic potenciosztáthoz / galvanosztáthoz , valamint 4 mm-es tápcsatlakozókkal van ellátva, amely az erősítökhöz és  BCS-8XX akkumulátor tesztelőkhöz való könnyű csatlakoztatást biztosítja. A 4 pontos mérések minimális ohm-esést és maximális pontosságot biztosítanak.

A maximális áram sebesség csatornánként 15 A, és minden 4-csatornás akkumulátor-tartó könnyen összekapcsolható egymással, lehetővé téve például egy teljes 16-csatornás beállítást az MPG2-hez. További részletek a specifikációban, mely ide kattintva elérhető.

Hengeres elemtartók

CBH-4 / CBH-8

Dedikált nagy teljesítményű hengeres akkumulátorcellákhoz

A CBH-4 és a CBH-8 a 4-es és a 8-poziciójú akkumulátor tartók, amelyek nagy és magas teljesítményű hengeres akkumulátorcellákhoz készültek.

A maximális 32 A  és 4 pontos mérés mellett a CBH-4 és a CBH-8 a pontos AC és DC méréseket teszi lehetővé nagy, például D méretű cellákon. 4 vagy 8 pozíciójú akkumulátor tartók kaphatók. A műszer és az akkumulátor tartó közötti összeköttetést 4 mm-es csatlakozók biztosítják, mind a feszültség érzékelése, mind az áramellátás szempontjából. További részletek a specifikációkban találhatók, mely ide kattintva elérhető.

Áram gyűjtők

CC8

Biztonságos, egyszerű, erőteljes

A CC8 áramgyűjtő lehetőséget kínál akár nyolc csatorna párhuzamos csatlakoztatására és a cellán áthaladó maximális áram növelésére.

A VMP-300 és a VSP-300 erősítőket, valamint a BCS-815 csatornákat párhuzamosan lehet csatlakoztatni, hogy növeljék az egy cellára alkalmazható maximális rendelkezésre álló áramot. A kapcsolat megkönnyítése és az egész beállítás biztonságosabbá tétele érdekében szükség van az áram kollektorra. Nyolc bemeneti csatornával rendelkezik, és mindegyik csatorna 4 mm-es csatlakozóval van ellátva a tápkábelekhez, és 2 mm-es csatlakozóval a feszültségérzékelő kábelekhez.

Kimenetként két 8 mm-es csatlakozót találhat az áramellátáshoz és 2 mm-es csatlakozót a feszültség érzékelő kábelekhez. A csatlakozó kábelek a CC8-tól a cellák tartozékát képezik. Két konfigurációt kínálunk: az egyik tablettel és kábelekkel a BCS-től a CC8-ig, a másik tablet és kábelek nélkül a BCS-től a CC8-ig. A maximális átadható áram 120 A.

További részletek a specifikációkban találhatók, mely ide kattintva elérhető.

Több mint 1,000 Laborban Világszerte

Válassza ön is a Holnap elektrokémiai berendezéseit.