BioLogic alkalmazások

2015.10.05 21:21
Korróziós mérések felsőfokon BioLogic műszerekkel

Korróziós mérések felsőfokon

A BioLogic potenciosztátokkal kivitelezhetőek  a korróziós mérések szinte minden típusa. A pontenciosztátokhoz járó szoftver tartalmaz minden módszer kivitelezésére szükséges beállítást, és ami nagyon fontos, a felhasználó számára szükséges tudást is mellékeli, így azonnal kivitelezhetőek a mérések.

A BioLogic tudástára egy kincsesbánya a felhasználónak. Javasoljuk nézzen körül a BioLogic honlapján a TUTORIALS  részben, ahol megtalálja a szükséges tudást.

A megfelelő műszereket, potenciosztátokat  a PRODUCTS részben találja. A korróziós mérésekhez a cellákat  CORROSION CELL KIT rész tartalmazza.

Mindezen kívűl a BioLogic nem csak tudást és eszközöket bíztosít önnek, de még a tapasztali tudást is átadja! Az APPLICATION NOTES részben talál olyan cikkek részletes leírását, amelyekben korróziós méréseket végeztek el különböző objektumokan, kihasználva a BioLogic műszerek által bíztosított lehetőségeket.Alább néhány példa.

AN#10 – Corrosion current measurement for an iron electrode in an acid solution (updated February 24, 2011)

AN#22 – Corrosion of reinforced concrete

AN#36 – VASP: An innovative and exclusive technique for corrosion monitoring

AN#37 – CASP: a new method for the determination of corrosion parameters (updated October 20, 2011)

AN#47 – Corrosion current determination with mass transfer limitation

Korróziós mérések kivitelezése BioLogic műszerek és cellák segítségével.

A korróziós mérések elvégezhetőek a legtöbb BioLogic potenciosztáttal. Csak a váltóáramú impedancia mérésekhez követelmény, hogy az impedancia mérési lehetőséget biztositó modúl is legyen meg a potenciosztátban.

A BioLogic potenciosztátokban előre vannak programozva a korróziós mérések minden típusa, így a felhasználónak nem is kell sokat gondolkozni a kisérlet beállításán. Ez nagyban felgyorsítja amérések kivitelezését. Az eredmények azonnal láthatóak a számítógépen és folyamatosan gyülnek az adatok. Az eredmények feldolgozásához az EC-LAB program tartalmaz minden szükséges  matematikai eszköztárt és fitting ( illesztő) programot.

 

A potenciosztát segítségével kivitelezhető mind a potenciosztatikus, potenciodinamikus és galvanosztatikus mérések is.

 

 

 

A BioLogic potenciosztátok segítségével az alábbi ábrán feltüntetett korróziós mérési módszereket lehet elvégezni.

Alább még bővebben is ismertetjük ezeket a módszereket. Ha segítségre vagy több információra van szüksége, bátran vegye fel a kapcsolatot velünk.

 

 Legegyszerübb mérési feladat a korróziós potenciál-idő függvény mérése.

 

 

A lineáris polarizációs (LP) görbe felvételének beprogramozását láthatjuk az alábbi ábrán. Ebben az esetben az Ecorr (korróziós potenciál) környékén mért polarizációs görbéből meghatározzuk a polarizációs ellenállást ( Rp), a korróziós áramot és a Táfel paramátereket.

 

 

A gyakorlatban az eredmények feldolgozását mutatja az alábbi ábra. Csak megjegyezzük, hogy a potenciosztátainkhoz mellékelt EC-Lab szoftver egy gombnyomásra megadja az illesztésekből ( fit) kiszámitott paramétereket. Ez nagyon megkonnyiti a feldolgozást.